Obsevanje je lokalno zdravljenje, podobno kirurškemu, a lahko zajame večje območje tumorskega tkiva. Radioterapija je lahko samostojno zdravljenje ali pa del multimodalnega protokola zdravljenja raka.

Radioterapija je najučinkovitejša pri presnovno in celično aktivnih tumorjih, saj deluje na osnovi nalaganja energije v DNK ali njeno neposredno bližino, kar povzroči smrtno poškodbo celic. Da zmanjšamo poškodbo zdravih celic v okolici tumorja, obsevanje temeljito planiramo na podlagi predhodno opravljene CT preiskave.

Najpogostejši tumorji, ki jih zdravimo z radioterapijo so možganski tumorji, tumorji hipofize (makroadenomi), mehkotkivni tumorji (sarkomi, mastocitomi in drugi), limfom, nosni tumorji, ustni tumorji, tumorji mehurja, tumorji prostate, perianalni tumorji, tumorji na bazi srca in kostni tumorji.

Neželenim učinkom obsevanja se ne moremo popolnoma izogniti, vendar z natančnim planiranjem, kjer uporabljamo posebne računalniške programe, poskrbimo, da večina energije obsevanja pride v tumor in čim manj v okolna zdrava tkiva.

Uporabljamo najnaprednejše tehnike obsevanja. 

VMAT tehnika (Volumetric Modulated Arc Therapy) nudi natančno in učinkovito zdravljenje raka. Za razliko od tradicionalne radioterapije, VMAT uporablja vrtečo se konzolo, ki obseva pacienta v neprekinjenem loku in modulira intenziteto in obliko sevanja, ki zagotavlja največ sevanja na tumorju in zmanjšano na okoliških zdravih tkiv.

Zdravljenje z VMAT tehniko je hitrejše od konvencionalnih tehnik, kar zmanjšuje skupni čas zdravljenja in je povezano z manjšimi stranskimi učinki obsevanja. 

Med obsevanjem morajo živali za nekaj minut popolnoma mirovati, zato je nujna anestezija. 

 

Preberite več