V veterinarski stomatologiji gre za zdravje ustne votline pri živalih. To vključuje preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje bolezni zob, dlesni, jezika in drugih ustnih struktur.

Veterinarska stomatologija se osredotoča na zdravje ustne votline pri živalih. To področje zajema preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje različnih bolezni in težav z zobmi, dlesnimi ter drugimi ustnimi strukturami pri domačih živalih.

Strokovnjaki na tem področju se ukvarjajo z izvajanjem različnih postopkov, kot so odstranjevanje zobnega kamna, zdravljenje zobnih bolezni in skrb za ustrezno dentalno higieno pri živalih. Njihovo delo je ključno za ohranjanje splošnega zdravja in dobrobiti živali.

Bolezni ustne votline so ena izmed najpogosteje odkritih patoloških stanj pri psih in mačkah.

V številnih primerih jih zaznajo lastniki sami, saj te bolezni živali povzročajo nelagodje, bolečino in otežkočeno hranjenje.

Mnoge bolezni pa so velikokrat našim očem skrite in je za njihovo odkritje potreben bolj natančen diagnostični pristop

Temeljit klinični pregled in pregled ustne votline v splošni anesteziji z rentgenskim slikanjem z digitalnim dentalnim rentgenom in/ali CT-jem je osnova za postavitev prave diagnoze, ustreznega zdravljenja ter načrtovanja preventivne oskrbe.