CT - računalniška tomografija

Računalniška tomografija (angl. computed tomography; CT) je v humani medicini že več desetletij pogosto uporabljena slikovna tehnika, ki postaja nepogrešljiva diagnostična metoda tudi v veterinarski medicini. 

CT preiskava je neinvazivna metoda in je velikokrat indicirana, ko z ostalimi, enostavnejšimi in cenovno dostopnejšimi slikovnimi tehnikami, kot sta rentgensko slikanje in ultrazvok, ne pridemo do diagnoze.

Pri psih in mačkah CT pogosto uporabljamo pri poškodbah in boleznih glave in vratu (maksilofacialne regije, čeljustnega sklepa, nosu, grla, ušes, sinusov in možganov), kot tudi pri poškodbah in boleznih okostja in sklepov ter boleznih pljuč in trebušne votline.

Poseben pomen ima CT slikovna tehnika v onkologiji, saj nam omogoča dober prikaz tumorjev - njihov lokalni obseg in zajetost okolnih tkiv, prikaže zasevke (metastaze) in je zato nepogrešljiva metoda pri pri načrtovanju kirurškega posega ali obsevanja. Pri preiskavi velikokrat uporabimo kontrastna sredstva za izboljšanje vidljivosti posameznih struktur.

Za izvajanje CT preiskav uporabljamo najsodobnejšo visokotehnološko opremo, Hitachi Scenaria

Hitachi Scenaria

MR - magnetna resonanca

Magnetna resonanca (angl. magnetic resonance; MR) je v humani medicini že več desetletij pogosto uporabljena slikovna tehnika, ki postaja nepogrešljiva diagnostična metoda tudi v veterinarski medicini. 

Magnetna resonanca (MR), je skupaj s CT najbolj napredna slikovna diagnostična metoda v humani in veterinarski medicini.

Je varna in neinvazivna in omogoča bolj popoln prikaz struktur kot so možgani in hrbtenjača kot katerakoli druga slikovna metoda.

MR tehnologija ne uporablja ionizirajočega žarčenja, kot RTG ali CT in je zato postala zelo popularna slikovna metoda v humani pediatriji. 

Čeprav je žarčenje v veterinarski medicini nekoliko manj pomembno, je MR postala popularna slikovna metoda zaradi izjemne resolucije živčnih in mišičnotetivnih struktur. Danes je MR zlati standard za slikovni prikaz možganov in hrbtenjače in je zamenjal vse bolj invazivne metode iz preteklosti.

Pogostejše bolezni, ki jih diagnosticiramo z MR so herniacije medvretenčnih diskov, možganski tumorji in vnetne bolezni, infarkti možganov, travma možganov in hrbtenjače in možganske malformacije, nenazadnje lahko z MR natančno diagnosticiramo bolezen križnih kolenskih ligamentov.

Za izvajanje CT preiskav uporabljamo najsodobnejšo visokotehnološko opremo, Hitachi Aperto Lucent 0,4 T

Hitachi Aperto Lucent

Digitalni rentgen

Rentgensko slikanje je vodilna metoda slikovne diagnostike notranjih organov, ki se najpogosteje uporablja v primerih, ki zahtevajo pregled trdih telesnih tkiv, kot so kosti, sklepi in zobje.

Prav tako nudi dobre rezultate pri pregledih prsnega koša, trebušne votline in drugih notranjih organov.

Številne ustne in zobne lezije je mogoče pravilno diagnosticirati in zdraviti le s pomočjo ustreznih slikovno diagnostičnih informacij, ki jih pridobimo z digitalnim dentalnim rentgenom in/ali CT-jem. Vse to povečuje nivo oskrbe zobnih pacientov, povečuje sprejetost predlaganih priporočil za zdravljenje s strani lastnika živali ter omogoča oceno uspešnosti zdravljenja.

Slikovna dentalna diagnostika je del vsakodnevne prakse pri obravnavi stomatološkega pacienta in je kot taka nepogrešljiva pri zdravljenju bolezni obzobnih tkiv (paradontalne bolezni), resorbcij zob, bolezni pulpe (endodontska bolezen zob), zaostalih mlečnih zob in manjkajočih zob. Za diagnostiko zlomov čeljusti, ustnih tumorjev, bolezni čeljustnega sklepa in ocene defektov trdega in mehkega neba v Bolnici za živali Postojna uporabljamo bolj napredno in natančno slikovno diagnostiko, najpogosteje CT (računalniško tomografijo) in magnetno resonanco (MRI).