Vrhunska anestezija

Anestezija je stanje, v katerem pacient ne čuti neugodja ali bolečine, pri tem lahko spi (splošna anestezija) ali je buden in pomirjen (področna anestezija). Sočasno so njegove življenjske funkcije skrbno nadzorovane in uravnavane tako, da se lahko izvaja potrebno diagnostično ali terapevtsko obravnavo.

Anestezija je ključnega pomena pri izvajanju diagnostičnih in terapevtskih obravnav

Večina preiskav, ki jih izvajamo v Bolnici za živali Postojna, zahteva popolno mirovanje živali. Pomiritev in anestezija so ključnega pomena za zmanjšanje stresa in neugodja pri živalih ter za natančno in zanesljivo opravljanje posegov.

Smo specialistična veterinarska klinika, v kateri se vsakodnevno in skorajda izključno posvečamo ravno posegom visokotehnološke diagnostike (CT, MR) in multi-modalnega zdravljenja (kirurgija, radioterapija). Anesteziologija tako predstavlja enega ključnih področij, ki smo ga v vodenje zaupali specialistu, dr. znanosti s področja anesteziologije dr. Tommasu Pilla

Uporabljamo različne anestezijske metode, ki omogočajo individualiziran pristop in varnost tudi v najzahtevnejših primerih.

TIVA/TCI intravenska anestezija

lokalno-regionalna anestezija

inhalacijska anestezija

Pomembnost pred-anestezijskega pregleda za varno in prilagojeno obravnavo vaših ljubljenčkov

Pred vsako anestezijo izvedemo temeljit pred-anestezijski pregled, ki nam omogoča prilagoditev in varno izvedbo anestezijskih postopkov pri posamezni živali, upoštevaje njeno starost, velikost in zdravstveno stanje.

Varne in sodobne anestezijske tehnike, ki jih uporabljamo

Na področju anestezije in obvladovanja bolečine si prizadevamo dosegati najvišje standarde.

Sledimo najsodobnejšim tehnikam, ki so primerljive tistim v sodobni humani medicini. Rutinsko izvajamo inhalacijsko anestezijo, TIVA/TCI – računalniško vodeno popolno intravensko anestezijo ter tudi lokalno-področno anestezijo (periferne živčne blokade, epiduralno anestezijo, spinalno anestezijo). Najnaprednejša oprema za monitoring nam omogoča natančno spremljanje živali med anestezijo, kar zagotavlja dodatno varnost.

Potek anestezije

Da za vašega ljubljenčka olajšamo postopek in omogočimo, da poteka brez stresa, se sedacija izvaja v vaši prisotnosti.

Zbujanje iz anestezije poteka pod nadzorom strokovnega osebja. Pacient je odpuščen šele, ko je popolnoma zbujen.

Po anesteziji ustvarite mirno okolje za počitek vašega ljubljenčka. Natančno ga spremljajte 12-24 ur, preverjajte morebitno pojavljanje nelagodja ali nenavadnega vedenja. Bodite pozorni na težave z dihanjem, stokanje ali težave pri vstajanju. Vodo lahko ponudite po 1-2 urah, hrano pa po 3-4 urah. Če je vaš ljubljenček slaboten, začnite z majhno količino vode/hrane in se postopoma vrnite na prehranjevanje, kot ga je vaš ljubljenček vajen običajno.

Zaupajte strokovnjakom: odpravljamo mite in zaskrbljenost o anesteziji

Med lastniki malih živali pogosto zasledimo številna prepričanja glede anestezije, ki povzročajo zaskrbljenost in strah. Naj vas pomirimo, veliko ter splošno sprejetih prepričanj je neosnovanih, zmotnih.

S strokovnim znanjem, tehnikami in opremo je mogoče anestezijo prilagoditi velikosti, starosti in zdravstvenemu stanju posamezne živali na način, ki zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti za vašega ljubljenčka in brezskrbnosti za vas. Pri tem sledimo načelu, da se trudimo zagotoviti sproščenost in brezbolečinsko stanje s čim manjšo koncentracijo anestetikov.

Razumemo, da vsak pregled spremlja zaskrbljenost, kar dodobra razumemo. Pri pregledu se zato trudimo nasloviti vse vaše skrbi in odgovoriti na vsa vaša vprašanja. Vaše zaupanje in dobro počutje vaših živali sta za nas najvišja prioriteta.