Naročanje

SI
Storitve

Oralna in maksilofacialna kirurgija

Pregled ustne votline in postavitev diagnoze

Bolezni ustne votline so ena izmed najpogosteje odkritih patoloških stanj pri psih in mačkah. V številnih primerih jih zaznajo lastniki sami, saj te bolezni živali povzročajo nelagodje, bolečino in otežkočeno hranjenje. Mnoge bolezni pa so velikokrat našim očem skrite in je za njihovo odkritje potreben bolj natančen diagnostični pristop. Temeljit klinični pregled in pregled ustne votline v splošni anesteziji z rentgenskim slikanjem z digitialnim dentanim rentgenom in/ali CT-jem je osnova za postavitev prave diagnoze, ustreznega zdravljenja ter načrtovanja preventivne oskrbe.

Slikovna diagnostika (digitalni dentalni rentgen, CT, MRI)

Številne ustne in zobne lezije je mogoče pravilno diagnosticirati in zdraviti le s pomočjo ustreznih slikovno diagnostičnih informacij, ki jih pridobimo z digitalnim dentalnim rentgenom in/ali CT-jem. Vse to povečuje nivo oskrbe zobnih pacientov, povečuje sprejetost predlaganih priporočil za zdravljenje s strani lastnika živali ter omogoča oceno uspešnosti zdravljenja. Slikovna dentalna diagnostika je del vsakodnevne prakse pri obravnavi stomatološkega pacienta in je kot taka nepogrešljiva pri zdravljenju bolezni obzobnih tkiv (parodontalne bolezni), resorbcij zob, bolezni pulpe (endodontska bolezen zob), zaostalih mlečnih zob in manjkajočih zob. Za diagnostiko zlomov čeljusti, ustnih tumorjev, bolezni čeljustnega sklepa in ocene defektov trdega in mehkega neba v Bolnici za živali Postojna uporabljamo bolj napredno in natančno slikovno diagnostiko, najpogosteje CT (kompjutersko tomografijo) in magnetno resonanco (MRI).

Higiena ustne votline in zdravljenje parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen, ki jo povzroča kopičenje zobnega plaka plakov, prizadene več kot 80% psov in mačk in se zato smatra za eno izmed najpogosteje diagnosticiranih ustnih bolezni pri psih in mačkah Parodontalna bolezen lahko povzroči hude lokalne in tudi sistemske zaplete, kot so izguba kosti in posledično zlome spodnje čeljusti mandibule, razvoj abscesov in fistuloznih traktov in razjed na ustnih mehkih tkivih. Zato je preprečevanje parodontalne bolezni izjemno pomembno. Domača nega ustne votline (to je vsakodnevno ščetkanje zob in uporaba ustreznih prehranskih diet in pripravkov) in redni preventivni pregledi so bistvenega pomena za kontrolo razvoja parodontalne bolezni. Zdravljenje parodontalne bolezni sestoji iz higiene ustne votline (odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog nad in pod dlesnijo), rentgenskega slikanja prizadetega področja z digitalnim dentalnim rentgenom in parodontalnim zdravljenjem (luščenje in glajenje korenin, parodontalna kirurgija, vodena tkivna regeneracija in izdiranje parodontalno prizadetih zob.

Ustna in maksilofacialna kirurgija

Vključuje izdiranje zob, zdravljenje cist in odstranjevanje ustnih tumorjev ter kirurške posege na ustnicah, licih, jeziku, nebu, tonzilah, žlezah slinavkah in čeljustnem sklepu. V Bolnici za živali Postojna v primeru resekcij ustnih tumorjev uporabljamo uporabljamo napredne kirurške tehnike in najsodobnejšo kirurške inštrumente in materialov kot so harmonični skalpel in piezoelektrično kirurško enoto, ki nam omogočajo, da izvajamo kompleksne postopke z veliko natančnostjo in minimalnimi poškodbami tkiva.

Ustna in maksilofacialna trauma

Vključuje zdravljenje travmatskih poškodb mehkih tkiv ali kosti.

Endodontsko zdravljenje

Endodontija je specialnost, ki se ukvarja z zdravjem zobne pulpe, t.j. notranjega tkiva zob. Med najpogostejše vzroke bolezni zobne pulpe pri psih in mačkah uvrščamo travmatsko poškodbo zob pri kateri lahko pride do kompliciranega zloma zob (izpostavljena zobna pulpa) in/ali ireverzibilnega pulpitisa (brez izpostavljene zobne pulpe), ki ga spremlja zabarvanost zoba. Obe stanji potrebujeta stomatološko obravnavo, saj stanji živali povzročata bolečino in nelagodje in v primeru, da stanja ne zdravimo razvoj abscesov, fistuloznih traktov in drugih hujših zapletov.
Endodontskego zdravljenje vključuje direktno ali indiretno kritje pulpe, delno (vitalno) in popolno (totalno) pulpektomijo, apeksifikacijo, apikotomijo in retrogradno zdravljenje korenskega kanala ter delno resekcijo zoba, z namenom preprečitve resnejših zapleto ohranitve endodontsko prizadetih zob.
Pri vitalni pulpektomiji odstranimo samo del zobne pulpe. Poseg uporabljamo pri travmatskih poškodbah zob znotraj 48 ur po zlomu zoba ali pri namenskem krajšanju zob, ko zobje nepravilno izraščajo in povzročajo poškodbo mehkih ustnih tkiv.
Pri totalni pulpektomiji odstranimo celotno vsebino koreninskega kanala in nato kanal napolnimo z ustreznimi materiali.
Učinkovitost zdravljenja v obeh primerih spremljamo v rednih časovnih intervalih (3,6,12 mesecev in nato letno) z rentgenskim dentalnim slikanjem.

Restavriranje zob

Vključuje zdravljenje zobnih defektov, kariesa ali napak v razvoju zoba.

Ustna medicina

Vključuje zdravljenje bolezni ustne sluznice in drugih mehkih tkiv ustne votline in bližnjih struktur. Najpogosteje obvnavamo kronični gingivostomatitis pri mačkah, kronični ulcerativni stomatitis pri psih, eozinofilni granulom in miozitis žvekalne mišičnine.

Ortodontija

Vključuje diagnostiko, preventivo in zdravljenje prirojenih in pridobljenih nepravilnosti ugriza (malokluzij).
Nepravilen ugriz – malokluzija (dentalna ali skeletna), ki povzroča bolečino, nelagodje, travmo trdih in/ali mehkih ustnih tkiv zahteva korekcijo, da se zagotovi funkcionalen, neboleč / netravmatski ugriz. Korekcija nefunkcionalnega ugriza v kozmetične (estetske) ali razstavne namene se v veterinarski medicini z etičnega vidika odsvetuje, ker gre za prikrivanje napak, ki imajo vsaj delno genetsko osnovo in se prenašajo na naslednje rodove. Živali z nepravilnim ugrizom vedno natančno pregledamo. Opravimo pregled na budni živali, sledi pregled v splošni anesteziji s fotografiranjem stanja, dentalno radiografijo, registracijo ugriza). Nikakor ne ocenjujemo samo določenih zob. Vedno si moramo ustvariti celotno sliko in nato v kontekstu ugotovitev svetujemo glede potencialnega zdravljenja, zapletov, prognoze in tudi nadaljnje vzreje. Vzrejanje živali z nepravilnim ugrizom močno odsvetujemo.