Naročanje

SI
Storitve

Onkologija

V Bolnici za živali Postojna lahko žival, ki ima raka, in njen skrbnik pod eno streho najdeta celovito pomoč – od diagnostike do številnih oblik zdravljenja in nege.

Kaj je onkologija ?

Onkologija je klinična disciplina, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem tumorskih bolezni. V humani in veterinarski medicini postaja zagotovo ena najpomembnejših, če ne najpomembnejša klinična specialnost, saj je rak eden najpogostejših vzrokov smrti pri človeku in ljubiteljskih vrstah živali. K večjemu pojavljanju teh bolezni zagotovo prispeva razvoj veterinarske medicine in tudi vedno višja starost živali zaradi dobrih življenjskih pogojev in boljše zdravstvene oskrbe – rak je pogosto bolezen starejšega življenjskega obdobja.

Bolnica za živali Postojna je nastala zaradi onkologije in je poleg ustne medicine naša najpomembnejša disciplina. Sodobni pristop k zdravljenju raka je izjemno kompleksen, saj večina tumorskih bolezni zahteva več načinov zdravljenja - t.i. multimodalni pristop - kirurško odstranitev, obsevanje, kemoterapijo in zdravljenje z biološkimi tarčnimi zdravili. Tak pristop k zdravljenju nudimo tudi v Bolnici za živali Postojna. V večini primerov smo pri zdravljenju vključeni številni veterinarji - diagnostiki, anestezist, kirurg, radioterapevt, intenzivist in za svoje delov uporabljamo poleg standardne opreme za slikovno diagnostiko predvsem računalniški tomograf (CT), ki je nepogrešljiv pri odkrivanju in zamejevanju tumorjev, pri načrtovanju kirurškega odstranjevanja tumorjev in radioterapije. Bolnica za živali Postojna je posebna v regiji tudi zato, ker ima svojo lastno napravo za obsevanje - linearni pospeševalnik.