Biopsija, opravljena z endoskopom, je znana kot endoskopska biopsija. Endoskop je dolga, upogljiva cev z lučjo in kamero na enem koncu, ki nam omogoča vizualizacijo in pregled notranjosti določenih organov ali votlin v telesu.

Kaj je endoskopska biopsija?

Endoskopske biopsije se običajno uporabljajo za pridobivanje vzorcev tkiva za diagnostične namene brez potrebe po bolj invazivnih kirurških posegih. Kamera na endoskopu prenaša slike v realnem času na monitor, kar nam omogoča vizualizacijo notranjih struktur. Ko je ciljno območje identificirano, se majhni instrumenti, kot so klešče ali biopsijska igla, spustijo skozi kanale v endoskopu.

Vzorci tkiva se odvzamejo neposredno iz sumljivega ali nenormalnega območja. Zbrani vzorci tkiva se odvzamejo skozi endoskop in pošljejo v patološki laboratorij na analizo. Endoskopske biopsije se običajno izvajajo za različne namene, odvisno od lokacije domnevne nenormalnosti. Endoskopske biopsije se najpogosteje opravljajo tekom ezofagogastroduodenoskopije (pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika), kolonoskopije (pregled debelega črevesa in danke), bronhoskopije (pregled dihalnih poti in pljuč) in cistoskopije (pregled sečnega mehurja in sečnice).

Endoskopske biopsije na splošno veljajo za manj invazivne v primerjavi s kirurškimi biopsijami, vendar je izbira tipa biopsije vedno odvisna od pacientove klinične slike in lokacije patološkega procesa.