Naročanje

SI
Services

Magnetna resonanca (MR)

Magnetna resonanca (MR), je skupaj s CT najbolj napredna slikovna diagnostična metoda v humani in veterinarski medicini.

Kaj je magnetna resonanca (MR) ?

Magnetna resonanca (MR), je skupaj s CT najbolj napredna slikovna diagnostična metoda v humani in veterinarski medicini. Je varna in neinvazivna in omogoča bolj popoln prikaz struktur kot so možgani in hrbtenjača kot katerakoli druga slikovna metoda.

MR tehnologija ne uporablja ionizirajočega žarčenja, kot RTG ali CT in je zato postala zelo popularna slikovna metoda v humani pediatriji. Čeprav je žarčenje v veterinarski medicini nekoliko manj pomembno, je MR postala popularna slikovna metoda zaradi izjemne resolucije živčnih in mišičnotetivnih struktur. Danes je MR zlati standard za slikovni prikaz možganov in hrbtenjače in je zamenjal vse bolj invazivne metode iz preteklosti. Pogostejše bolezni, ki jih diagnosticiramo z MR so herniacije medvretenčnih diskov, možganski tumorji in vnetne bolezne, infarkti možganov, trauma možganov in hrbtenjače in možganske malformacije, nenazadnje lahko z MR natančno diagnosticiramo bolezen križnih kolenskih ligamentov.

CT in magnetno resonanco ni prav primerjati, bolje ju je jemati kot dopolnjujoči metodi, ki skupaj dajeta resnično velik diagnostičen potencial.
Ponosni smo, da MR Hitachi Aperto Lucent 0,4 T, uradno opredeljen kot magnetna resonanca srednjega polja, skupaj s 128 rezinskim CT Hitachi Scenaria v Bolnici za živali Postojna ponudimo našim pacientom kot state-of-the-art slikovne diagnostične preiskave.