Naročanje

SI
Storitve

Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija (angl.computed tomography; CT) je v humani medicini že več desetletij pogosto uporabljena slikovna tehnika, ki postaja nepogrešljiva diagnostična metoda tudi v veterinarski medicini. CT preiskava je neinvazivna metoda in je velikokrat indicirana, ko z ostalimi, enostavnejšimi in cenovno dostopnejšimi slikovnimi tehnikami, kot sta rentgensko slikanje in ultrazvok, ne pridemo do diagnoze.

Kaj je računalniška tomografija (CT) ?

Pri psih in mačkah CT pogosto uporabljamo pri poškodbah in boleznih glave in vratu (maksilofacialne regije, čeljustnega sklepa, nosu, grla, ušes, sinusov in možganov), kot tudi pri poškodbah in boleznih okostja in sklepov ter boleznih pljuč in trebušne votline. Poseben pomen ima CT slikovna tehnika v onkologiji, saj nam omogoča dober prikaz tumorjev - njihov lokalni obseg in zajetost okolnih tkiv, prikaže zasevke (metastaze) in je zato nepogrešljiva metoda pri pri načrtovanju kirurškega posega ali obsevanja. Pri preiskavi velikokrat uporabimo kontrastna sredstva za izboljšanje vidljivosti posameznih struktur.

Bolnica ima 128 rezinski CT Hitachi Scenaria, s ta trenutek "state-of-the-art" tehnologijo v humani in veterinarski medicini.
Računalniški tomograf Hitachi Scenaria Scenaria 128 omogoča izjemno hitre preiskave z zelo kratko anestezijo ali celo brez anestezije, ko nam tako narekuje kritično zdravstveno stanje pacienta. Najvišja diagnostična kakovost v vsakem primeru ostaja značilnost Hitachi Scenarie 128.
128 rezinski CT prinaša v veterinarsko medicino popolnoma nove možnosti kot so kompleksne angiografije, koronografije in skeniranje srca z visoko resolucijo.