Naročanje

SI

Kdaj vam predlagamo CT preiskavo?

Računalniška tomografija (CT) je napredna diagnostična preiskava, ki postaja v veterinarski medicini vse pogosteje uporabljena metoda slikovne diagnostike. Preiskava CT nam omogoča izdelavo 3-dimenzijonalne slike dela telesa oz. organa, ki nas zanima, in nam tako omogoča podroben vpogled v patologijo številnih bolezni.

Kako nam računalniška tomografija (CT) pomaga pri postavljanju diagnoze in izbiri ustreznega načina zdravljenja?

Oglejte si opis le nekaterih primerov iz naše bolnice, kjer se je CT izkazal kot odličen pripomoček pri planiranju morebitnih nadaljnjih diagnostičnih postopkov, izbiri ustreznega zdravljenja in oceni prognoze.

Hernija medvretenčnega diska

Štiri leta star pes je prišel k nam z znaki kronične bolečine v vratu in levostransko hemiparezo (t.j. omrtvelost prednje in zadnje tačke na isti strani telesa).

CT preiskava je razkrila zožanje medvretenčnega prostora med 5. in 6. vratnim vretencem, in material povečane denzitete v hrbtenjačnem kanalu nad dotičnim medvretenčnim diskom z jasnim zožanjem hrbtenjačnega kanala in pritiskom na hrbtenjačo. Postavljena je bila diagnoza hernije diska C5-C6 (v tem primeru ekstruzija diska), ki je bila nekoliko bolj očitna (lateralizirana) na levo stran (vidna je tudi prisotnost materiala v levem medvretenčnem foramnu).

Na podlagi opravljene CT preiskave smo tako točno določili mesto in stran hernije in s tem ustrezno mesto kirurškega pristopa.

Napredovala rakava bolezen

Dvanajst let star pes s hudim kašljem in sumom na pljučne metastaze je bil napoten k nam na CT preiskavo prsnega koša in trebuha.

Preiskava CT je razkrila številne pljučne vozliče (nodule) velikosti od nekaj milimetrov do enega centimetra in povečanje intratorakalnih bezgavk. Na področju desnega atrija srca je bila vidna 2,5 cm velika okrogla novotvorba. Večja novotvorba nepravilnih robov (velikost 4,2 cm) je bila vidna tudi na desni ledvici, prav tako so bile povečane tudi ledvične bezgavke. Glede na ugotovljene spremembe je bil postavljen sum na primarni hemangiosarkom desne ledvice s pljučnimi metastazami in metastazo v desni atrij.

Za dokončno potrditev diagnoze in določitev ustreznega paliativnega zdravljenja (npr. kirurško zdravljenje, kemoterapija, obsevanje, kombiniranje naštetih metod) se v takih primerih svetuje biopsija tumorjev in spremenjenih bezgavk in obenem stranki opiše napredovalost bolezni.

Možganski tumor

Pri 6 let starem psu so bili opaženi znaki cerebelarne ataksije, apatičnost in dezorientiranost.

Na CT slikah glave smo na dnu posteriorne fosse opazili novotvorbo (velikost 2.1x2.0x1.3 cm), ki je močno povzemala kontrast in oblikovala široko bazo s kostmi lobanjskega dna. Opisana novotvorba je pritiskala na male možgane in podaljšano hrbtenjačo ter zapirala prehod iz lobanjske votline v hrbtenični kanal (t.j. foramen magnum), kjer je bilo vidno skoraj 80% zožanje kanala. Glede na izgled novotvorbe je bila postavljena najverjetnejša diagnoza ekstraaksialni tumor, meningiom.

Obsevanje intrakranialnega tumorja je ustrezen način zdravljenja možganskih tumorjev.

Poškodba

Ta 6-mesečni mladič je bil napoten k nam po tem, ko ga je povozil avto in je bil nujno stabiliziran na drugi kliniki.

Narejen je bil CT celega telesa, ki je razkril številne zlome medeničnih kosti z intraartikularnim zlomom desnega kolka.

CT celega telesa nam pri poškodovanih živalih omogoča hitro oceno obsežnosti poškodb brez odvečnega premikanja živali in velikokrat le z močnejšo pomiritvijo. S CT preiskavo lahko ugotovimo število in lokacijo zlomov skeleta in hrbtenice, morebitne notranje krvavitve, prisotnost pnevmotoraksa in pljučnih zmečkanin, zlome lobanjskih kosti ter možgansko krvavitev in edem. To nam omogoča ustrezno zdravljenje akutnih stanj pri poškodovanih pacientih in načrtovanje potrebnih kirurških posegov.

Hernija medvretenčnega diska

Pri tem 7 let starem psu s kronično bolečino v vratu, nam nativna (brez uporabe kontrastnih sredstev) CT preiskava ni podala dokončne diagnoze. Zato smo uporabili CT mielografijo - kontrastno preiskavo, pri kateri kontrastno sredstvo vbrizgamo v subarahnoidalni prostor (t.j. prostor okrog hrbtenjače). Pri tem je postala vidna hernija (protruzija) diska C4-C5 v levi medvretenčni foramen, brez vidnega pritiska na samo hrbtenjačo.

S CT mielografijo lahko prikažemo tumorje na hrbtenjači oz. v hrbteničnem kanalu in hernije medvretenčnih diskov, ki so slabo vidne ob nativni CT preiskavi. CT mielografija nam je v veliko pomoč tudi takrat, ko je istočasno prisotnih več hernij medvretenčnega diska, saj nam pomaga pri določanju klinično pomembnega mesta utesnitve hrbtenjače.

Portosistemski obvod oz. šunt

Pri psu, starem 1 leto, je bil na podlagi klinične slike in krvnih preiskav postavljen sum portosistemskega obvoda (t.j. pojav, ko kri iz črevesja zaradi nepravilnega poteka žil zaobide jetra).

Z opravljeno CT preiskavo smo ugotovili, da so jetra manjša kot bi pričakovali pri normalnem psu te starosti in velikosti, in da ima leva gastrična vena nepravilen potek, saj je bila vidna neposredna povezava med to žilo in kavdalno veno kavo. To je povzročilo, da je le del krvi iz črevesja šel skozi jetra.

CT preiskava z intravensko aplikacijo kontrasta je idealna metoda slikovne diagnostike za prikaz portosistemskih obvodov, saj je zmožnost natančnega 3-dimenzionalnega prikaza poteka nenormalne žilja bistvenega pomena za uspešno operativno zdravljenje teh defektov.

Brahicefalični obstruktivni sindrom

Ta 6 let star brahicefalični pes je prišel k nam zaradi vedno hujšega stertorja (t.j. glasno dihanje podobno smrčanju) in oteženega dihanja.

S CT preiskavo glave, vratu in prsnega koša smo ugotovili, da je dihanje oteženo zaradi zadebeljenega mehkega neba, spremenjenih kavdalnih nosnih školjk, vnetja nosne sluznice in hipoplastične traheje.

Na podlagi opisanih sprememb in z izključitvijo drugih vzrokov stertorja (npr. tumor, abscess, polip na področju nazofarinksa) oz. oteženega dihanja (npr. pljučnica) smo svetovali kirurško zdravljenje te pogoste problematike brahicefaličnih psov.

Novotvorba v ustih

8 let starega psa smo obravnavali zaradi 1 leto trajajoče tvorbe na dlesni, ki je v zadnjem času pohitreno rasla. Predhodno opravljena biopsija je pokazala, da gre za benigno, a lokalno agresivno novotvorbo – periferni odontogeni fibrom.

Opravili smo CT preiskavo glave pred in po intravenski aplikaciji kontrastnega sredstva in s tem natančno opredelili obseg novotvorbe – mehkotkivne in kostne spremembe so segale of mezialnega roba zgornjega levega grabilca do distalnega roba zgornjega levega drugega premolarja.

Glede na klinično sliko, izvid biopsije in CT preiskave smo predlagali kirurško zdravljenje z odstranitvijo novotvorbe z 1 cm okolnega zdravega tkiva čeljusti (unilateralna rostralna maksilektomija od levega zgornjega tretjega sekalca do levega zgornjega četrtega premolarja), kar je vodilo v ozdravitev.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Pripravila Tommaso Pilla & Marko Pipan.