Naročanje

SI

Kemoterapija in biološka zdravila pri živalih

Kemoterapija je izraz za zdravljenje raka z enim ali pogosteje večimi protitumorskimi zdravili, ki najuspešneje delujejo na celice, ki se hitro delijo. Hitra delitev celic je značilnost zločestih, malignih tumorjev. V primeru, da tumor zaseva (metastazira), je poleg kirurškega zdravljenja in/ali obsevanja potrebno uporabiti še sistemsko zdravljenje s kemoterapijo in/ali biološkimi zdravili. Kemoterapijo v izbranih primerih uporabljamo tudi kot edino zdravljenje, najbolj tipičen primer je zdravljenje limfoma - ta vrsta raka po kemoterapiji lahko za daljši čas popolnoma izgine. Pogosto pa kemoterapijo uporabljamo kot sestavni del t.i. multimodalnega zdravljenja raka skupaj s kirurškim zdravljenjem in/ali obsevanjem, včasih tudi z biološkimi zdravili.

Beseda kemoterapija pogosto vzbuja pomisleke zaradi neželenih učinkov zdravljenja - le ti so najočitnejši na zdravih tkivih s hitro delitvijo celic, kot so kostni mozeg in prebavila, pri ljudeh tudi lasje in dlake. Odmerki kemoterapevtikov (citostatikov) pri živalih so praviloma manjši kot pri ljudeh in zato so tudi neželeni učinki zdravljenja manjši. Za večino zdravil so predvidljivi, zato se nanje pripravimo in jih ustrezno zdravimo – npr. zmanjšanju števila levkocitov zaradi delovanja na kostni mozeg se lahko uspešno izognemo z dajanjem antibiotikov, da preprečimo nastanek okužb. Z novimi, zelo učinkovitimi sredstvi proti bruhanju pa preprečujemo bruhanje, ki je včasih neželeni učinek zdravljenja z nekaterimi kemoterapevtiki. Pred vsako kemoterapijo pa tudi skrbno preverimo stanje pacienta, naredimo krvno sliko in damo zdravila le, če je število levkocitov primerno visoko, sicer vedno počakamo nekaj dni. S skrbno načrtovanim zdravljenjem se uspešno izognemo večini neželenih učinkov kemoterapije in izkoristimo vse njene terapevtske lastnosti.

V zadnjem desetletju se pri zdravljenju raka in tudi nekaterih drugih bolezni uporabljajo t.i. imenovana biološka ali tarčna zdravila, ki učinkujejo na določene specifične molekule v/na celicah tumorja, ki so povezane z rastjo, napredovanjem in zasevanjem tumorja.

Nobena bolezen ne prizadene človeka tako globoko kot ravno rak. Beseda sama vzbuja strah, obup, izgubljenost. Vse te občutke znamo deliti z ljudmi, ki imajo sami ali njihovi bližnji izkušnje s tako boleznijo ali jih to doleti prvič ko za rakom zboli njihova žival. Skrbnikom se zato trudimo pomagati v vseh pogledih, medicinsko in po človeški plati. Njihova hvaležnost nam daje zagon za delo. Druženje živali in skrbnikov, ki bi bilo sicer zaradi te bolezni prekinjeno, pa je naša največja nagrada in najvišji cilj.

Če ste opazili težave pri živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Pripravil Prof. Dr. Janoš Butinar