spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

Plastična in rekonstrukcijska kirurgija

Uredi vsebino


PLASTIČNA IN REKONSTRUKCIJSKA KIRURGIJA


Je ena najmlajših specialnosti v veterinarski kirurgiji in se je razvijala nekako vzporedno z razvojem kirurške onkologije. Ta specialnost rešuje probleme, ki praviloma nastajajo zaradi dveh velikih skupin vzrokov – na eni strani zaradi vseh vrst ran in na drugi strani zaradi defektov tkiv ali delov telesa, ki nastajajo zaradi obsežnih odstranitev tumorjev.

Rekonstrukcijska kirurgija uporablja povsem drugačne pristope in načela kot konvencionalna kirurgija. Enostaven primer – rana, ki nastane zaradi poškodbe, del tkiv je uničen in jih je nujno odstraniti. Naenkrat tako rano ni več mogoče zašiti, ker enostavno manjka tkiv. Kirurg brez znanja rekonstrukcijske kirurgije bo poskušal rano zašiti na silo, kjer lahko pričakuje probleme s celjenjem ali jo bo prisiljen pustiti celiti se odprto,  po naravni poti, kar lahko traja celo večnost. Nasprotno, kirurg z znanjem s tega področja bo najprej poskušal uporabiti preprostejše tehnike za sprostitev napetosti v rani, če to ne bo dovolj, bo uporabil zahtevnejše tehnike in rano zašil. Pri odstranitvah velikih tumorjev nastajajo resnično veliki defekti tkiva, ki so za običajno šolanega kirurga nerešljivi. Tu pogosto uporabljamo zahtevne rekonstrukcijske tehnike – predvsem t.i. kožne režnje, kjer del kože s pripadajočimi podkožnimi tkivi z mest, ki so bolj ohlapna, prenašamo na mesta, ki potrebujejo nova tkiva. Odvzemna mesta za režnje praviloma zašijemo, tako da je po taki operaciji pacient v dobrem stanju, tako iz funkcionalnega kot tudi iz kozmetičnega stališča. Vsi deli telesa imajo v rekonstrukcijski kirurgiji svoja pravila, ustna votlina in glava svoja, trup svoja, okončine svoja, okolice naravnih odprtin svoja. Vsa ta pravila so strnjena v posebnih skicah, grafih in načrtih, ki jih je potreba pred vsako operacijo preveriti in za vsak posamezen primer najti najboljšo rešitev.

Še vedno pa rekonstrukcijska in plastična kirurgija ostaja tudi kot nekakšna umetnost, vsak poseg nosi pečat kirurga, njenih ali njegovih idej, iznajdljivosti in kreativnosti. 

spacer
spacer
Uredi nogo