spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

Onkološka kirurgija

Uredi vsebino


ONKOLOŠKA KIRURGIJA
 
 
V zadnjjih dveh desetletjih je v humani in v zadnjem desetletju v  veterinarski kirurgiji dosegla velik razmah in napredek kirurška onkologija. Je najmlajša specialnost v kirurgiji in se ukvarja z najpomembnejšo možnostjo zdravljenja raka pri ljudeh in živalih - kirurgijo. Da bi lažje razumeli njen pomen nam pove podatek iz humane medicine, da je možno ozdraviti kar 50 % pacientov z rakom, kar lahko istovetimo z maligno obliko tumorjev. Od 50 % ozdravljenih pacientov kirurško zdravljenje prispeva kar 50 % uspeha, radioterapija 40 % in kemoterapija 10 %.
V veterinarski medicini je odstotek, ki ga k skupnemu uspehu zdravljenja prispeva onkolog kirurg še večji, saj je radioterapija v Evropi dosegljiva le v 20 ustanovah, med njimi tudi v Bolnici za živali Postojna.

Kirurška onkologija se od standardne kirurgije razlikuje v poglabljanju v znanja s področja onkologije. Kirurški onkolog mora zelo podrobno poznati biološko obnašanje posameznih vrst tumorjev, tesno mora sodelovati z internističnimi onkologi in radioonkologi, saj je vse pogosteje kirurška onkologija le del t.i. multimodalnega zdravljenja - primer je zdravljenje tumorjev, ki se jih obseva pred operacijo ali po njej in so kemoterapija in ostali novi načini  zdravljenja del zdravljenja pred ali po operaciji.

Kirurški onkolog mora tesno sodelovati z strokovnjaki za slikovno diagnostiko, npr. CT slikanje je pogosto nujno potrebno za pravilno planiranje operacij. Kirurški onkolog mora natančno poznati t.i. tkivne bariere, tkiva, ki so bolj odporna na prodiranje tumorjev, ki imajo značilnost agresivnega lokalnega širjenja, kot npr. sarkomi. Te tkivne bariere, običajno so to vezivno tkivne opne se uporabljajo kot meje, ki jih mora kirurški onkolog odstraniti skupaj s tumorjem, da zagotovi popolno odstranitev tumorja z vsemi celicami vred in onemogoči ponovitev tumorja. V humani onkologiji se kirurški onkologi povezujejo s plastičnimi in rekonstruktivnimi kirurgi, ki po obsežnih odstranitvah tumorjev pomagajo zagotoviti dobro funkcionalno in estetsko vlogo delov telesa, kjer je bil tumor. V veterinarski onkologiji morajo kirurški onkologi osvojiti znanja tudi iz rekonstrukcijske in plastične kirurgije, kar dela vlogo kiruškega onkologa še posebej zahtevno in kompleksno. Profesor Butinar sodi med veterinarje, ki so vso svojo poklicno energijo usmerili v onkologijo, kirurško onkologijo in plastično in rekonstruktivno kirurgijo in svoja znanja nesebično deli s svojimi sodelavci in veterinarji na predavanjih doma in po Evropi.

spacer
spacer
Uredi nogo