spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

Kirurgija mehkih tkiv

Uredi vsebino


KIRURGIJA MEHKIH TKIV


Tradicionalno smo veterinarsko kirurgijo delili na kirurgijo mehkih tkiv in ortopedsko kirurgijo z nevrokirurgijo. Izjemni razvoj veterinarske onkologije in z njo kirurške onkologije in ločeno rekonstrukcijske in plastične  kirurgije je poglede na to delitev spremenil, a vseeno še vedno velja in jo upoštevamo.

Kirurgija mehkih tkiv je izjemno široko področje, močno povezano z interno medicino, saj  velik del pacientov pristane na kirurški mizi po predhodni diagnostiki na interni medicini in slikovni diagnostiki. Tipična dva velika področja, ki ju obvladuje kirurgija mehkih tkiv so trebušna – abdominalna kirurgija in kirurgija organov prsne votline – torakalna kirurgija . Naj naštejemo le nekaj bolezni  trebuha in trebušne stene, ki se zdravijo kirurško – tujki v želodcu in črevesju, tumorji prebavil, tumorji jeter in žolčnega sistema, kirurgija rodil – zdravih, npr. sterilizacije in kastracije ali  npr. vnetja in tumorji jajčnikov in maternice, sečni kamni, vse vrste kil – hernije, naj si bodo zaradi poškodb ali nastale spontano – kila trebušne prepone zaradi poškodb ali redkeje prirojena, presredkova ali perinealna kila, popkova kila in vse kile zaradi poškodb. V prsni votlini kirurg za mehka tkiva operira prirojene napake na velikih žilah, tumorje prsne stene in pljuč, tumorje medpljučja. V kirurgijo mehkih tkiv spada tudi kirurško zdravljenje ran, izjemno pogosta problematika v medicini malih živali. Danes lahko rečemo, da si to področje zaradi hitrega  razvoja vedno bolj prisvaja rekonstrukcijska in plastična kirurgija.

Pomembno področje za kirurga za mehka tkiva je kirurgija zgornjih dihal, grla in nosu in slušnega aparata - mirno lahko trdimo, da po svetu hodi velikanska množica psov in mačk s kroničnimi, neozdravljivimi vnetji sluhovoda in srednjega ušesa in niso nikoli operirani – zakaj – zaradi tradicionalnega pristopa k zdravljenju z zdravili, tudi ko je že povsem jasno, da ne pomagajo več in seveda zaradi sorazmerno visoke stopnje zahtevnosti teh posegov.
Kljub temu, da si kirurgijo mehkih tkiv v precejšnji meri prisvajata kirurška onkologija in rekonstrukcijska in plastična kirurgija, ta ostaja še vedno najobsežnejši del veterinarske kirurgije.

spacer
spacer
Uredi nogo