spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

Kemoterapija

Uredi vsebino
KEMOTERAPIJA IN BIOLOŠKO ZDRAVLJENJE
  
Kemoterapija je izraz za zdravljenje raka z enim ali pogosteje večimi protitumorskimi zdravili, ki  najuspešneje delujejo na celice, ki se hitro delijo in hitra delitev celic je značilnost zločestih, malignih tumorjev. Kemoterapijo lahko  uporabljamo kot edino zdravljenje, najbolj tipičen primer je zdravljenje limfoma, kjer ta vrsta raka po takem zdravljenju lahko za daljši čas popolnoma izgine. Pogosto pa jo uporabljamo kot sestavni del t.i. multimodalnega zdravljenja raka skupaj s kirurškim zdravljenjem in obsevanjem, včasih tudi z biološkimi zdravili. Beseda kemoterapija pogosto vzbuja pomisleke zaradi stranskih učinkov, le ti so najočitnejši na zdravih tkivih s hitro delitvijo celic, kot so kostni mozeg in prebavila, pri ljudeh tudi lasje in dlake. Odmerki kemoterapevtikov – citostatikov  pri živalih so praviloma manjši kot pri ljudeh in zato so tudi stranski učinki manjši. Za večino  zdravil so predvidljivi, zato se nanje pripravimo in jih ustrezno zdravimo – npr. zmanjšanju števila levkocitov zaradi delovanja na kostni mozeg se lahko uspešno izognemo z dajanjem antibiotikov, da  preprečimo nastanek infekcij.

Z novimi, zelo učinkovitimi sredstvi proti bruhanju pa preprečujemo bruhanje, ki je včasih stranski učinek nekaterih zdravil. Pred vsako kemoterapijo skrbno preverimo stanje pacienta, naredimo krvno sliko in damo zdravila le če je število levkocitov primerno visoko, sicer vedno počakamo nekaj dni. S skrbno načrtovanim zdravljenjem se uspešno izognemo večini stranskim učinkom kemoterapije in izkoristimo vse njene terapevtske lastnosti.

V zadnjem desetletju se pri zdravljenju raka in tudi nekaterih drugih bolezni uporabljajo t.i. imenovana biološka ali tarčna zdravila – »target drugs«, ki učinkujejo na nenormalno izražene proteine – beljakovine v celicah tumorja. V veterinarski medicini je njihovo število manjše, imamo dve registrirani zdravili z imeni Masivet in Palladia, obe izvirno za zdravljenje mastocitomov. Raziskave pa so odkrile, da delujejo tudi na nekatere druge receptorje – proteine v celicah tumorjev in jih kod dodatno zdravljenje danes uporabljamo za zdravljenje nekaterih sarkomov in karcinomov.
 spacer
spacer
Uredi nogo