spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

Intenzivna terapija

Uredi vsebino
Intentivna terapija

INTENZIVNA TERAPIJA IN NEGA

Intenzivna terapija in nega živali je mlada veja sodobne veterinarske medicine, ki se v Evropi šele razvija. Zaradi hude prizadetosti življenjskih funkcij in nestabilnega zdravstvenega stanja živali je za uspešno intenzivno nego potreben stalen nadzor izkušenega veterinarja in 24 urna oskrba in nega.

Na oddelku intenzivne terapije se zdravijo šokovna stanja, odpovedovanje dihalne funkcije, poškodba možganov, akutna odpoved ledvic, akutno srčno popuščanje, huda sepsa, sistemski vnetni odgovor, politravma, določene zastrupitve in nestabilni pacienti po operacijah. Druga skupina pacientov, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, monitoring in nego so pacienti pri katerih obstaja velika nevarnost za nastanek hudega zapleta. Sem štejemo potrebo po agresivni tekočinski terapija ali transfuziji, elektrolitska neravnotežja, kislinsko-bazna neravnotežja, nekontrolirane epileptične napade, srčne aritmije, hudo arterijsko hipertenzijo, potrebo po popolni parenteralni prehrani, stanje po srčnem zastoju, mikro- in makrovaskularno trombozo ter hude opekline.

Razumevanje bolezenskega procesa ter poznavanje in predvidenje možnih zapletov je pri kritično bolnih pacientih primarnega pomena. Samo z neprekinjenim 24 urnim nadzorom, kontinuiranim spremljanjem življenjski funkcij ter ustreznim zdravljenje, lahko kritično bolnim živalim nudimo optimalno in uravnoteženo zdravljenje, ter jim s tem omogočimo, da se uspešno prebijejo skozi bolezen.

Marko Pipan, specialist urgentne in intenzivne medicine za male živali (Dipl. ACVECC) je triletno klinično specializacijo končal v ZDA in v Bolnico za živali prinesel sveže znanje in napredno razmišljanje iz tega področja veterinarske medicine.spacer
spacer
Uredi nogo