spacer
spacer
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
slo
hr
ita
en
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
FB
spacer
spacer

CT

Uredi vsebinoCT (Računalniška tomografija


V Bolnici za živali Postojna od novembra 2015 za CT diagnostiko uporabljamo nov, visoko zmogljiv, 16 rezinski računalniški tomograf Hitachi Supria. Njegova najmodernejša tehnologija omogoča visoko slikovno resolucijo, precizne 3D rekonstrukcije, odlikuje ga velika hitrost dela, ki pomembno skrajša čas anestezije in poveča varnost pacienta.

Računalniška tomografija (angl.computed tomography) je v humani medicini že več desetletij pogosto uporabljena metoda za slikanje glave in drugih delov telesa. Zaradi visoke cene opreme pa dobiva veljavo v veterinarski medicini šele zadnja leta. CT preiskava je velikokrat indicirana, ko z ostalimi, enostavnejšimi in cenovno dostopnejšimi metodami kot sta RTG slikanje in ultrazvok ne pridemo do želenega rezultata. Pri psih in mačkah ga pogosto uporabljamo pri diagnostiki in zdravljenju internističnih pacientov, v ortopediji, boleznih nosu, grla in ušes, maksilofacialni kirurgiji in stomatologiji. Poseben pomen ima v onkologiji, in sicer:

  • kot diagnostična metoda, s katero prikažemo tumorje, njihovo obsežnost in zajetost okolnih tkiv,
  • kot metoda, s katero iščemo oddaljene zasevke tumorja - metatstaze,
  • kot metoda, s katero si pomagamo pri načrtovanju kirurškega posega ali obsevanja.


CT slike so pomembne pri načrtovanju kirurškega posega in obsevanja, ker omogočajo natančno oceno velikosti patološkega procesa in vpletenost okoliških tkiv pred začetkom zdravljenja.
Poleg omenjene vloge v onkologiji, so najpogostejše indikacije za CT pri živalih: poškodbe in bolezni glave (bolezni možganov, sinusov, nosu, srednjih ušes), sklepne in hrbtenične bolezni, patologija pljuč ter trebušne votline. Kot velja tudi za konvencionalno RTG slikanje, pri preiskavi velikokrat uporabimo kontrastna sredstva za izboljšanje vidljivosti posameznih struktur.


spacer
spacer
Uredi nogo